VBS De Linde

Vrije Kleuter -en Lagere School te Linden

Oudste kleuters

24/05/2023: Overgangsproject oudste kleuters - 1ste leerjaar

Kijk hier voor de foto's van het overgangsproject

12/05/2023: OKa Verkeer

Klik hier voor de foto's. 

07/05/2023: OKC Veilig in het verkeer

Kijk hier voor de foto's

24/04/2023: Uitstap verkeerspark

Kijk hier voor de foto's van het verkeerrspark

11/04/2023: OKC Pasen

Kijk hier voor de foto's van thema Pasen

08/04/2023: OKa Piraten

Klik hier om de foto's te bekijken.

20/03/2023: OKa Pasen

Klik hier om de foto's te bekijken.

14/03/2023: OKC: Thema Piraten

Kijk hier voor de foto's

04/03/2023: OKa Ridders & jonkvrouwen

Klik hier om de foto's te bekijken. 

04/03/2023: OKa Dino's

Klik hier om de foto's te bekijken. 

21/02/2023: OKC Ridders & jonkvrouwen / carnaval

Kijk hier voor de foto's 

31/01/2023: OKC - Terug in de tijd - Dinosaurussen

Kijk hier voor de foto's

12/01/2023: OKa Kerst

Klik hier om de foto's te bekijken

02/01/2023: OKC - Thema Op weg naar Kerst

Kijk hier voor de foto's

17/12/2022: OKC Thema Sint en piet

Kijk hier voor de foto's

15/12/2022: OK a: Rollebolle

Klik hier om de foto's te bekijken. 

15/12/2022: OK a: Herfst + boekenweek

Klik hier om de foto's te bekijken.

15/12/2022: OKa: Sint

Klik hier om de foto's te bekijken. 

26/11/2022: OKC - Themaloze week en uitstap Rollebolle

Kijk hier voor de foto's

19/11/2022: OKC Dieren en hun winterslaap

Kijk hier voor de foto's

17/11/2022: OK a Heksen en spinnen
02/11/2022: OKC Thema spinnen & heksen

Kijk hier voor de foto's

12/10/2022: OKa De winkel en fruit

Afgelopen weken hebben we gespeeld en gewerkt rond deze thema's. 

We hebben een bezoek gebracht aan de wijngaard en gespeeld in het bos.

Klik hier om de foto's te bekijken.

07/10/2022: OKC - Thema fruit

Kijk hier voor de foto's rond het thema fruit

30/09/2022: OKC Thema de winkel

Kijk hier voor de foto's van het thema De winkel

30/09/2022: Sportdag OKC

Kijk hier voor de foto's van de sportdag

22/09/2022: OK a sportdag
22/09/2022: OK a Strapdag
22/09/2022: OK a Mijn nieuwe klas
18/09/2022: OKC De eerste 2 weken in de klas

Kijk hier voor de foto's

OKB Thema verkeer

We waren het thema gestart met een exploratietocht door de straten van Linde, dit samen met een verkeersbingo. Welke verkeersborden komen we tegen, wat zien we allemaal op straat?

De politie is op bezoek gekomen en heeft ons veilig leren de straat over te steken. Bij de vrachtwagen zijn we gaan kijken waar de dode hoek is, om dit beter te kunnen ontdekken mochten ze allemaal eens achter het stuur gaan zitten. De kleuters moesten hun behendigheid op de fiets tonen door het verkeersparcour goed af te leggen. Hierna hebben we een waarneming van de fiets gedaan om te kijken of ze wisten wat er allemaal op hun fiets was en waarvoor het diende. Nu we dit wisten konden we aan de schrijfdans van de fiets beginnen. Tijdens het thema kwamen er verschillende spelletjes aan bod, opdrachten en we knutselde en ontwierpen zelf verkeersborden, een verkeerslicht of een auto.

Er was ook een lammetje op bezoek gekomen. Dit was verstoten door de mama en daarom had meester Lieven het meegebracht naar school zodat we het eens van kortbij konden bekijken.

Zo nu we weer wat meer weten over het verkeer, kunnen we veilig op pad gaan!

KLIK hier voor de foto's 

OKB Thema boerderij

We leerde over de dieren die op de boerderij leven en de juiste benamingen van de dieren. Welk geluid maken ze, wat eten ze,... Maar ook wat de boer en de boerin doen op de boerderij. 

De poppenhoek was  veranderd naar een boerderijhoek, waar ze voor de dieren moesten zorgen. In de ontdekhoek konden ze aan de slag met maïs.  We hadden een groepswerk om een boerderij te knustelen, hier mochten ze zelf creatief aan de slag en dit heeft een mooi resultaat opgeleverd. We deden een schrijfdans van het schaap en met een stappenplan konden de kleuters verschillende dieren tekenen. We maakte opdrachten en speelde verschillende spelletjes in het thema. 

Tijdens deze weken gingen de oudste kleuters ook een kijkje nemen in het 1ste leerjaar.

KLIK hier voor de foto's. 

OKB Thema piraten

De klas werd omgetoverd naar een piratenklas. Na het waarnemen van de piratenkledij, konden ze nu als echte piraten hun gaan uitleven op het piratenvlot.  Maar om echte piraten te worden moesten ze ook verschillende opdrachten kunnen uitvoeren. Zo moesten ze in de de knustelhoek aan de slag om hun eigen piratenhoed en ooglapje te maken. Opdrachten van drijven en zinken en een piratenboot knutselen en bouwen met verschillende bouwmaterialen, schatkisten verder tekenen, tellen met munten, schatkaarten ontcijferen,...

De ideale afsluiter van het thema was dat de piraten met de schatkaart op zoek moesten naar de schatkist en ja hoor na even zoeken hadden de piraten de schatkist gevonden. 

KLIK hier voor de foto's 

OKB Thema Pasen

We zijn in de klas aan de slag gegaan bij papier mache, voor sommige was het een vuil werkje, andere konden er van genieten en andere vonden het dan toch wel wat veel werk. Maar wat mogen ze trots zijn op hun harde werk, want  wat zijn het mooie kuikens, kippen en paashazen geworden. 

We hebben eieren waar genomen en vergeleken. Met de meegebrachte eieren hebben we lekkere eiersalade gemaakt waar ze van hebben kunnen smullen. 

In de maïsbak hebben ze hun kunnen uitleven met de kip te voederen en in de bowuhoek zijn ze aan de salg gegaan om verschillende kippenhokken te bouwen. 

KLIK hier voor de foto's. 

OKB Thema ridders en jonkvrouwen

De kleuters hadden verschillende opdrachten gekregen van de koning voor we ze ridder en jonkvrouw mochten noemen. Zo moesten ze een kasteel maken, voor de ridders een schild en zwaard, voor  de jonkvrouwen een hoed en een armband. Hun gedragen als ridders en jonkvrouwen, een volksdans...

Na alle opdrachten goed hebben te voltooid, werden ze door koning Thomas tot ridder of jonkvrouw geslagen. Hierna kregen ze dan ook hun diploma waar ze erg trots op waren. 

KLIK hier voor de foto's 

OKB Sinterklaasfeest

6 december was de grote dag, Sinterklaas en zwarte Piet kwamen op bezoek. 

Klik HIER voor de foto's 

 

OKB Thema Kerst

Kerstmis de gezelligste tijd van het jaar. Dus ook in de klas hadden we het gezellig gemaakt met een kerstboom. De kleuters konden kerstballen en versiering gaan kopen in de winkel.. Zo was er elke dag een andere versierde kerstboom in de klas. 

Na Kerstmis komt het nieuwe jaar piepen achter de deur. Dus moesten we nieuwjaarsbrieven knutselen en het  nieuwjaarsversje oefenen, maar wat waren ze trots toen ze het helemaal konden opzeggen. . 

Na dat vele werk en spelen , knutselen. Was het ook tijd voor een feestje in de klas. We maakte samen kerstkoekjes waarvan we op vrijdag lekker hebben van gesmuld met chocomelk, na het smullen dansten we de kerstvakantie in.  

Klik HIER voor de foto's. 

OKB Thema dinosaurussen

Eerst leerde we de verschillende dino's kennen met de moeilijke namen. Wie zijn de planteneters, wie de vleeseters? Waar leefde ze? Hoe komt het dat dino's zijn uitgestorven? We zijn op zoek gegaan in verschillende boeken, op de i-pad om de antwoorden op deze vragen te krijgen. 

De kleuters zijn aan de slag gegaan met zoutdeeg om botten en dino's te maken voor in de zandtafel. Zo konden ze als archeologen opgravingen doen. We hebben dino's getekend, geknutseld, de moeilijke namen op verschillende manieren geschreven, gestempeld, met letters gelegd,... en we hebben een vulkaanuitbarsting na gedaan als proefje. 

De kleuters vonden het leuk om met de dino's te spelen in de verschillende hoeken te spelen en gingen hier ook erg in op wat leuk was om te zien.  

Klik HIER voor de foto's. 

 

OKB Thema spinnen en heksen

 

We zijn het thema gestart met een spinnenzoektocht. In de klas gingen we de spinnen waarnemen en  onderzochten we de spinnen met vergrootglazen. We hebben ontdekt hoe een spin begint aan het weven van zijn web. We gingen zelf aan de slag. Knutselde spinnen  en bouwde in de bouwhoek met verschillende materialen spinnenwebben waar we met spinnen in konden spelen. 

Hierna gebruikte de heksen de spinnen in hun lekkere heksensoep. In het bos moesten we verschillende opdrachten doen van de heksen en moesten we op zoek naar verschillende materialen voor in de heksenklas. Met de gevonden materialen en meegebrachte takjes maakte we onze eigen heksenbezem en verschillende heksensoepjes. We hadden zelfs een bezemles gevolgd om met de bezems te kunnen vliegen. Na veel oefenen in de heksenklas waren ze klaar om de heksen wereld in te trekken met hun bezems.

Klik HIER voor de foto's 

OKB uitstap wijngaard en het bos

Tijdens het thema fruit gingen we een kijkje nemen in de wijngaard. Wat hadden we geluk ze waren er juist de druiven aan het plukken met de plukmachine. In de paloxen lagen de geplukte druiven waarvan we mochten proeven. Na het bezoek aan de wijngaard gingen we picknicken in het bos en mochten ze nog even spelen. 

Klik HIER voor de foto's. 

OKB Rollebolle

Ze hebben hun kunnen uitleven op de verschillende springkastelen, fietsen, bouwen met verschillende blokken, werpen met ballen en pittenzakken, evenwicht houden,... Het was een leuke sportieve voormiddag. 

Klik HIER voor de foto's

OKB Thema fruit en winkel

Welke winkels kennen we al? Wat kunnen we in de winkel kopen?
We onderzochten, tekende en schilderde verschillende verpakkingen. Met de boodschappenlijst gingen de kleuters aan de slag in onze winkel Flash. Betalen aan de kassa, de gekochte goederen in de boodschappentas stoppen,... 

In de winkel vonden we ook fruit terug. Dus gingen we het fruit grondig onderzoeken. Welke fruit kennen we al, welk is nog niet gekend? Wat zijn de namen van al deze fruitjes op de tafel en hoe smaken ze. Sommige waren lekker zoet en andere waren een beetje zuurder. 

Wat hebben we weer veel kunnen bijleren. Om het thema winkel en fruit  af te sluiten aten we onze zelfgemaakte lekkere fruitsla. 

Klik HIER voor de foto's. 

OKb thema terug naar school

We zijn het schooljaar goed gestart in OKb. 

Klik hier voor de foto's

OKb sportdag

Wat hebben ze hun kunnen uitleven op de sportdag. Dansen, estafette, met verschillende ballen gooien en vangen, klimmen en klauteren op het hindernissenparcours en springen op de springkastelen. 

Klik hier voor de foto's

Schoolreis kleuterschool

Klik hier voor de foto's van onze schoolreis naar Juffertje in't groen.

OKA stagiaire Maaike en thema Sinterklaas

Deze week kwam stagiaire Maaike de klas overnemen.Zij is gestart met het thema Sinterklaas. Ze had de klas helemaal ingekleed in het thema.  Zo was de poppenhoek omgetoverd naar de werkkamer van Sinterklaas en de pieten. Op woensdag leerde ze over verschillende soorten paarden en was er in de klas een paardenstal, dit met strobalen en zadels van paarden waar de kleuters zich de rest van de week naar hartenlust hebben uitgeleefd. De kleuters leerde over verschillende soorten boten, zo moesten ze ook gaan achterhalen met welke boot Sinterklaas en de pieten varen. Ook maakte ze een leuke pietenkroon, sinterklaaskroon of stoombootkroon voor als Sinterklaas en zijn pieten op bezoek komen. Er waren verschillende spelletjes waarmee ze leuk hebben gespeeld. Dank je juf Maaike, wat hebben de kleuters genoten van deze week. 

De tweede week was het weer juf Christine en wat keken de kleuters nog meer uit naar de komst van Sinterklaas en zijn pieten. Gedurende de hele week moesten we op zoek naar spiekpietje in de klas en deze had steeds een opdracht die de kleuters moesten uitvoeren. We moesten liedjes en dansjes oefenen, tekeningen maken,...

De schrijfdans was deze keer een groepswerk we maakte de zee na en hierna mochten de kleuters knippen en tekenen zodat we de stoomboot van Sinterklaas kregen. Wat was het leuk om ze zien samen te werken.

Vrijdag was het de grote dag met hun mooi geknutselde kronen op waren ze helemaal klaar voor Sinterklaas en zijn pieten op te wachten. En ja hoor daar kwamen ze aagereden in een cabrio, in school mochten we per klas naar hun toe gaan. Wat hadden we geluk we hadden enkel brave kinderen in de klas. Want we kregen leuk speelgoed voor in de klas. Dank u Sinterklaas en Pieten. 

Hier kan je de foto's vinden van thema Sinterklaas. 

 

OKA Thema herfst

We gingen op speurtocht naar het bos. De kleuters mochten hier takken, bladeren en herfstvruchten verzamelen. Zo konden we in de klas in de ontdekhoek verder aan de slag met de herstmaterialen en kwam het thema echt tot leven in de klas. We leerde het lied van Ploem de pluimstaart en mochten ook genieten van het poppenspel van Ploem de pluimstaart. Achteraf knutselde we zelf een leuke ploem de pluimstaart.

In de klas hebben we geleerd over verschillende soorten paddenstoelen, maar ook over de herfstvruchten en noten die de dieren eten. Zo zijn we gaan kijken welke noten/vruchten wij wel of niet mogen eten. Natuurlijk waren al sommige kleuters vlug daar met de vraag mogen we die dan nu opeten en ja hoor geproefd dat hebben ze als de beste gedaan. 

De kleuters mochten in de klas op zoek gaan naar verschillende voorwerpen die begonnen met de letter B van bos. Hierna mochten ze in kranten, boekjes,... op zoek gaan naar de letter B en deze in de grote letter plakken. 

We hebben ook kennis mogen maken met de stagiaire Maaike. Deze had met de kleuters een leuk spel gespeeld om haar voor te stellen. 

Wat hebben we genoten van ook af en toe te gaan spelen in het bos als het weer het toeliet. 

Klik hier voor de foto's van thema herfst. 

 

 

OKA Sportdag

De kleuters hebben hun van hun sportiefste kant laten zien. Van hindernissenparcours, gooien en vangen met verschillende ballen, estafette- en parachutespelen tot springen en glijden op de spingkastelen. Kortom ze hebben genoten van het begin tot het einde. 

Klik hier voor de foto's 

Contact Info

Vrije Basisschool "De Linde"
Wolvendreef 1
3210 Linden
Tel: 016 - 62 24 13
e-mail: directie@vbsdelinde.be

Zoeken op deze site

GIMME

Onze school zit ook op Gimme. Klik hieronder voor de recente Gimme berichten. Copyright VBS Linden © 2016. All Rights Reserved.
Website hosting door Pieter Cooreman